Regina Nöjesguide

Musik på nätet

by on Jul.27, 2015, under Musik

Vår konsumtion av musik har genomgått genomgripande förändringar under de senaste decennierna. För bara 15 år sedan var CD-skivan fortfarande det dominerande sättet att konsumera musik och de såldes i stora upplagor i butikerna. Därefter började lyssnarna använda sig av internet för att ladda ned sina favoritlåtar via nedladdningssajter och fildelningsprogram.Den digitala eran hade tagit sin början och den fick musikbranschen att tänka till. För att inte gå miste om inkomsterna som den illegala fildelningen innebar vändes blickarna till lagliga alternativ.

99 kronor i månaden för musik

Den mest framgångsrika lösningen har utan tvekan varit det svenskgrundade företaget Spotify. De startade upp sin verksamhet 2008 och visade branschen på en gång hur framtiden skulle se ut. Lyssnare över hela världen insåg snart att de kunde lyssna på sina favoritlåtar på nätet – gratis eller till ett lågt pris. Med ett konto hos Spotify går det att hitta musikkataloger från en rad stora artister och de fortsätter att vara kraft på den digitala musikmarknaden.Spotify har dock fått kritik för att de inte ger tillräckligt mycket av sin vinst till artisterna själva. Om du vill stötta din favoritartist och vara säker på att du får precis det album du vill ha är det fortfarande säkrast att köpa skivan direkt. Tack vare nätet går det nu att hitta rabattkoder som har blivit allt vanligare bland kunder. Förutom reor och billiga startpriser kan man nu hitta kampanjer online, till exempel via en rabattsida. Dessa kampanjer och rabatter kan användas för att köpa musik liksom mycket annat, såsom filmer och serier för att du ska kunna få dessa till lägsta möjliga pris.

Musik direkt i smarttelefonen

En av de största återförsäljarna av digital musik är iTunes. Det är en tjänst som utvecklats av jätten Apple, där de har samlat de största låtarna och albumen tillgängliga för digital nedladdning. Till skillnad från streamingtjänsten Spotify som kräver att du lyssnar på musiken i appen tillåter iTunes dig ladda ned musiken i en fil som sedan kan användas i olika enheter.