Regina Nöjesguide

Filmfestivaler

by on jul.07, 2013, under Film

Många filmälskare drömmer om att någon gång få besöka är en filmfestival och gärna någon av de riktigt klassiska. Världens äldsta filmfestival är den i Venedig där första upplagan hölls redan år 1932. Idag finns det en uppsjö av olika filmfestivaler över hela världen.

Den kanske mest kända filmfestivalen är Filmfestivalen i Cannes som hålls varje år i slutet av maj och pågår under nästan två veckor. Festivalen grundades 1946 och har sedan dess i princip vuxit för varje år. Nu för tiden har den antagit närmast astronomiska proportioner och samlar i princip hela världens filmelit. På festivalen delas ett tiotal priser ut där Guldpalmen är det mest prestigefyllda. Två gånger har svenska filmer vunnit Guldpalmen, Iris och löjtnantshjärta 1946 och Fröken Julie 1951. Bägge gångerna har Alf Sjöberg regisserat den vinnande filmen. Alf Sjöberg är dessutom en av sju regissörer som vunnit Guldpalmen vid två tillfällen.

En annan känd filmfestival är den som hålls i Berlin i februari varje år. Första upplagan hölls 1951 och Guldbjörnen är det finaste priset. Festivalen räknas som världens mest besökta. De över 400 filmerna som deltar ses av upp emot 800 000 besökare.

Sundance Filmfestival är en av USA:s mest kända filmfestivaler arrangeras årligen i Park City, Utah under januari månad. Festivalen är den största amerikanska filmfestivalen för independent-film. Priser delas ut i ett fyrtiotal olika kategorier. Förra året vann dokumentären Searching For Sugar Man av den svenske regissören Malik Bendjelloul publikens pris för bästa utländska dokumentär.

I Sverige finns framför allt två framstående filmfestivaler. Göteborg Filmfestival som arrangeras i slutet av januari och början av februari varje år samt Stockholms filmfestival som går av stapeln i november, i år för 24:e gången. Utöver det anordnas en rad andra filmfestivaler runt om i landet, bland annat Värmlands filmfestival, Dalarnas filmfestival samt Arjeplogs filmfestival.