Regina Nöjesguide

Oscarsgalan

by on sep.10, 2013, under Film

Oscarsgalan eller Academy Awards som är dess egentliga namn är filmvärldens allra mest kända gala och också den där de mest prestigefyllda statyetterna delas ut. Oscarsgalan äger rum varje år i slutet av februari eller början på mars på Dolby Theatre i hjärtat av Hollywood i Los Angeles, Kalifornien.

2013 års Oscarsgala var den 85:e i ordningen sedan den första galan som ägde rum i maj 1929. Under galan delas en rad priser ut i diverse olika kategorier, i år totalt 24 stycken, för att hylla filmer och filmarbetare från året innan. I varje kategorier finns det fem nominerade, antingen filmer eller personer. Kategorin för bästa film består dock numera av hela nio stycken nominerade. Intressant var också att man kunde via spelbolag följa aktuella odds och möjligheten till att spela på galan. Så se till att inför 2014 års Oscarsgala kolla in olika oddssidor om du vill spela på Oscarsgalan.

Det mest prestigefyllda priset och även det som delas ut sist på galan är priset för bästa film, eller ”Best Picture” som är det officiella namnet. Själva statyetten erhålls av den vinnande filmens producenter. I år gick priset för bästa film till ”Argo” med Ben Affleck i en av huvudrollerna. Affleck var även en av filmens producenter, varpå han mycket lämpligt erhöll en Oscar.

Priset för bästa regi, ”Best Director”, är det som nog alla regissörer drömmer om att vinna. I år tog Ang Lee hem statyetten för bästa regi för sin film ”Life Of Pi”.

Skådespelarnas absolut finaste priser är de för bästa skådespelare, ”Best Actor”, samt bästa skådespelerska, ”Best Actress”. I år togs dessa bägge statyetter hem av Daniel Day-Lewis som spelade huvudrollen som president Lincoln i ”Lincoln” samt Jennifer Lawrence för huvudrollen som Tiffany i ”Silver Linings Playbook”.

Utöver ovanstående delas det även ut priser för en rad andra insatser, till exempel för bästa manliga och kvinnliga biroll, bästa originalmanus, bästa manus efter förlaga samt en rad mindre kategorier som till exempel bästa kostymdesign och bästa redigering.

Normalt sett brukar ju dessa lite mindre kategorier vara tämligen ointressanta, men i år var ju utdelningen av dessa priser den absoluta höjdpunkten på galan, ja åtminstone för oss här i Sverige då, eftersom svenskar plockade hem hela tre statyetter i två av dessa kategorier.

Först så delade Per Hallberg och Paul N.J. Ottosson priset för bästa ljudredigering, ”Best Sound Editing”, för sina insatser i ”Skyfall” respektive ”Zero Dark Thirty”. Sedan fick ju som bekant även Malik Bendjelloul ta emot en Oscar för bästa dokumentär, ”Best Documentary – Feature”, för den omtalade dokumentären ”Searching For Sugar Man”.