Regina Nöjesguide

Festivaler

by on Nov.11, 2013, under Musik

Sommarhalvåret betyder festivalsäsong och varje år vallfärdas ungdomar i Sverige till en stor mängd olika festivaler, både stora folkfester och festivaler med mer nischade intressen.

Karnevaler

Parader och karnevalståg hör i Sverige framförallt till sommaren. Pridefestivalen i Stockholm är den största i sitt slag, med såväl politiska manifestationer för HBTQ-rörelser och föredrag, som underhållning och allmän feststämning. Ett tecken på hur brett folkligt stöd rörelsen har idag är det tiotal liknande pridefestivaler i hela landet som startats, bland annat i Göteborg, Malmö, Eskilstuna, Söderhamn, Jönköping och Karlstad.I högskoleorterna finns också flera studentfestivaler med spex och karnevalståg, exempelvis Stockholmsstudenternas Quarneval eller Lundakarnevalen.

Sportfestivaler

Många populära sportevenemang, mässor och sammankomster för olika intressen har festivalkaraktär och är välbesökta, till exempel modeveckorna i Stockholm och på andra ställen i landet, veteranbilsfesten Power Meet i Västerås eller Stockholm Marathon.

Musikfestivaler

Livemusik och festivaler har blivit allt viktigare i Musiksverige och utbudet är stort och varierat. Till flaggskeppen räknas Way out West i Göteborg, som är berömd även internationellt, och klassikern Sweden Rock i Sölvesborg, som är ett Mecka för alla sorters rockintresserade.Att vissa gamla klassiska festivaler som Arvika och Hultsfred gått i graven, eller som Peace & Love lagts ned och återuppstått på senare år, kan snarare ses som en följd av det stora utbudet och den hårda konkurrensen än en minskad efterfrågan. Idag finns det fler musikfestivaler med stora namn i Sverige än någonsin.En uppstickare på musikområdet är Bråvallafestivalen i Norrköping, som redan första året blev Sveriges mest besökta och snabbt etablerat sig. Det finns även en flora av mindre popfestivaler, till exempel numera etablerade Popaganda i Stockholm eller Popadelica i Huskvarna.